Oradour sur Glane

02-10-2019

Eindelijk hadden wij zelf eens echt een keer tijd om wat te gaan doen. Al een tijd wilde ik graag naar Oradour sur Glane. Dit dorpje is op 10 juni 1944 in 3 dagen tijd door de Duitsers compleet verwoest en zijn er 642 mensen gedood. Slechts 6 personen hebben deze verwoesting overleefd. 

Het dorp is niet opnieuw opgebouwd maar zo gebleven en is een monument geworden ter herdenking van de slachtoffers en de vreselijke gebeurtenis. 

Bij binnenkomst ga je via een tunnel naar het dorp. In die tunnel hangen de foto's van de dorpsbewoners. Vreselijk om te zien al die jonge kinderen. Op dat moment had ik al kippenvel. Dan loop je vervolgens het dorp in. Hier staat een bord Silence. Dit bord is niet nodig. Zodra je het dorp binnenloopt val je vanzelf stil en bekruipt er een gevoel over je heen (althans bij mij wel). Het idee dat hier mensen rondlopen en hun alledaags dingen aan het doen waren, kinderen aan het spelen op straat, totaal niet wisten wat er boven hun hoofd hing.

Bij het lopen door de straten en de verwoeste huizen te zien als ook de diverse auto's, naaimachines etc. liepen de tranen over mijn wangen.

Na ons bezoek aan het kerkhof zijn we de herdenkingstombe ingegaan. Soort klein museum waar kleine spulletjes liggen opgeslagen en alle namen en leeftijden van de bewoners zijn gegraveerd in natuurstenenplateau's. De naam van een jongetje van 8 dagen oud, valt direct op omdat mensen deze naam hebben aangeraakt en zijn naam redelijk zwart is vergeleken met de rest.

Het bezoek aan dit dorp heeft ontzettende indruk op mij achtergelaten. Het is geen vrolijke bezichtiging maar wel goed om te weten wat er gebeurd is en wat oorlog eigenlijk doet.